Aardbeving

30-11-2019 22:06

WE HEBBEN CONTACT MET RENATO ONZE VRIEND EN CONTACTPERSOON IN TIRANA

26 November was er om 2 uur in de nacht een kleine aardbeving die snel werd gevolgd om 4 uur door één van 6,4 op de schaal van Righter. We sliepen nog en het was een enorm heftige beving we waren zo bang! Wij en al onze buren bleven buiten tot 6 uur en toen gingen we terug naar huis en probeerden wat te slapen. Om 7.10 uur was er weer een sterke beving die ons wekte, de bevingen zijn de hele dag doorgegaan. Tot nu zijn er 22 mensen dood gevonden en 600 gewond. Er liggen nog steeds mensen onder de verwoeste huizen. We weten niet hoe en waar we de nacht zullen doorbrengen zolang de aarde nog steeds schudt.

28 November Het aantal doden bereikt de 40. Nog steeds worden er mensen vermist. Er is veel paniek bij de mensen uit Durres, Tirana en de Lezha provincies. Het gebied waar de aardbeving het sterkst was en nog steeds voelen ze daar het schudden van de aarde. Meer dan 400 kleine aardbevingen zijn er al geweest, na die ene grote van maandagochtend. Samen met andere medewerkers willen we zo veel mogelijk gaan helpen. Spreek alsjeblieft over een speciale collecte voor dit doel.

30 November Tot nu toe zijn er 51 mensen dood gevonden en meer dan 700 gewond. Alleen in Tirana zijn al 4000 families met zwaar beschadigde en vernielde huizen. Sinds gisteren zijn er speciale trauma teams vanuit Zwitserland, Italië, Frankrijk en Griekenland. Zij werken in het veld met Albanese specialisten om alle beschadigde gebouwen te controleren. Mensen van wie de huizen onbewoonbaar zijn, verblijven in hotels en kampeerterreinen. Op dit moment vraagt de regering die het hele project leidt en alles regelt, alleen maar om financiële steun en matrassen en dekens. De christelijke kerken helpen hun leden met huisvesting en verzorgen de gewonden.

2 December De Aardbevingen gaan nog steeds door. Ze zijn niet zo sterk als die van de 26ste november maar toch voelen we ze en de mensen zijn erg bang. Duizenden mensen uit het gebied van Durres en Tirana, worden vervoerd om te verblijven in hotels, de overheid dekt hun kosten. Maar veel andere gezinnen willen bij hun beschadigde huizen in de stad blijven om hun bezittingen te beschermen en omdat ze aan het werk willen gaan in hun baan of bedrijf.  (de hotels zijn in het noorden of zuiden van Albanië , ver van het aardbevingsgebied) Als christenen doen we ons best om zo veel mogelijk de behoeftige gezinnen te helpen. De regering maakt het werk van de humanitaire organisaties moeilijk. Zij willen de donaties en de hulp die in Albanië komt, centraliseren. Ze willen niet alleen controle, maar ook het gebruik van de donaties en goederen die afkomstig zijn uit het buitenland en dit niet overlaten aan de betreffende contactpersonen om daar mee te werken. Met andere contacten helpen we de families die al in het Voedselproject zitten en de  families die geholpen worden door OEZ. Ook worden we gevraagd om samen te werken met andere kerken zoals "Discipelen van Jezus" in Shkoder of "New Life Church" in Durres of het Centrum van "Zaad of hoop" in de buurt van Tirana, en met hen de getroffen gezinnen direct te helpen door voedsel te geven en warme maaltijden te verstrekken. 

Alstublieft help hen met donaties! NL81 INGB 0006 8266 83 Projectnr 8910