November 2019 Reis

Armoede in Albanie 1 (1-9-2019)

 
 

 

 
ma 4 november
 

We zijn na een heel kort nachtje en een lange reis veilig aangekomen in Korce. Tijdens de autorit door de bergen zijn we goed bijgepraat over de mensen hier en dingen die er spelen. We gaan nu eerst een goede nacht maken, zodat we morgen weer energie hebben om veel gezinnen te bezoeken. Voor het eerst gaan we nu met contactpersoon Anjeza de gezinnen zien. 

We bidden dat we met luisteren mogen gaan begrijpen wat elk gezin op dat moment nodig heeft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

di  5 november
 
Vader Gezim getuigt van zijn criminele gangster-leven en omkeer tot God. Nu speelt hij gitaar in een christelijke band en getuigt en evangeliseert. Hij heeft reuma en gebruikt nu brandnetelthee ipv de drank uit zijn verleden.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Opa Xhevahir is een vakman en genereert zo een klein inkomen voor zijn gezin, met manden maken. Hij draagt zorg voor zijn zoon Saimir met vrouw en kind en voor een kleinzoon, het kind van zijn dochter. Deze opa oogst respect. Hij weet dat hij zijn talent ontvangen heeft van  zijn Schepper! Henny en Renee kopen een fruitmand homemade Xhevahir!
 
wo 6 november
Vanmorgen gevangenis bezoek. Ruim 20 mannen, verdeeld over 4 groepen, kwamen de koude hal binnenlopen. Stuk voor stuk een redelijk open blik. Ze komen blijkbaar al vaker naar de bijeenkomsten 3 keer in de week. En nu treffen ze een clubje hollanders. Na het getuigenis van Renee over zijn leven, komen er vragen en opmerkingen. Ook een heel blije man die getuigt over zijn nieuwe leven met Christus. De omstandigheden van de mannen zijn niet goed. Het drinkwater is er ronduit slecht. Het heeft een rode kleur en bevat veel gruis en steentjes. Er is een sport/fitnesszaal, maar deze zaal is leeg. In de winter is het zo verschrikkelijk koud, bij -7 graden gaat er pas een kacheltje aan. Maar het was een goede ochtend met die mannen die ook hongeren naar geluk. Dat ze allen de Hoop in Christus mogen vinden.
 
De vrouwenavond start met 7 vrouwen en later stromen er nog een paar bij. Onderwerp: Niemand weet wie jij bent van binnen. Maar er gebeurt iets als je de waagstap doet en je je overgeeft aan God. De vrouwen luisterden ademloos en reageerden enthousiast op vragen. Er is een band aan het groeien en de liefde onderling is zichtbaar. De persoonlijke knutselkaart met plaatjes  maken de vrouwen graag  heel mooi. Ook de kinderen, wat zijn ze beleefd en vriendelijk, doen van harte mee. Ja de boodschap is overgekomen en ze dragen deze hopelijk allemaal mee in hun hart. Volgend jaar zal het ons blij kunnen verrassen wanneer we de vruchten daarvan mogen zien.
 
 
 
 
 
 
 
 
do 7 november
Bij een kort bezoekje aan Turi, die we spraken op de markt waar hij 2ehands mobieltjes probeert te verkopen, konden we nog 2 tasjes met spulletjes meegeven. We hadden graag nog naar meer gezinnen gegaan, maar nu kan zijn vrouw Anjeza cadeautjes meenemen als ze bij de gezinnen op bezoek gaat. 
 
Afscheid van Korce en richting een regenachtig Tirana. Onderweg een boerderijdierenmarkt in de velden. Een prachtig gezicht. In Iba aangekomen treffen we in de kerk Bledi. We steunen hem maandelijks van hartvooralbanie. Prachtig om zijn passie te vernemen voor de jeugd van Iba. De kerk heeft een extra afgescheiden ruimte voor kleine bijeenkomsten. Maar voor het keukenproject moet nog heel wat gedaan worden. De keuken moet helemaal gerenoveerd. Mogelijk wordt dit een nieuw klusproject.  Daarna naar Petrele naar een klusproject van 12 jaar geleden. Nog steeds ontmoeten we daar warme hartelijkheid  en dankbaarheid.  Opaatje ligt ziek in bed. De mannen gaan even naar hem toe en spreken een gebed uit voor hem. Overladen met granaatappels uit hun tuin, komen we veilig aan  in Tirana.
vrij 8 november
Na een eenvoudig ontbijt rijden we met alle bagage en een aantal met cadeautjes gevulde tassen richting Shkoder. Aida neemt ons mee naar 4 weduwen en hun gezin. We vragen en luisteren  en delen een boodschap, vertellen een verhaal, bidden met de vrouwen en hun kinderen. Deze vrouwen hebben allen een huis en een stukje grond. Maar ze moeten hard werken voor hun dagelijks bestaan. Age is pas gestopt met werken in de fabriek. Zij werd daar zwaar geintimideerd en uitgescholden waar iedereen bij stond, terwijl zij haar werk goed deed. Ook kreeg zij haar loon niet uitgekeerd van afgelopen maand. Voor 200 uur werk ontvangt zij 120,- per maand, dus niet meerdan 0,60 euro per uur. Zij naaide ondergoed voor grote handelhuizen in Europa. Nu is ze thuis, maar ze zal gauw weer terug moeten naar deze fabriek om toch een klein inkomen te genereren. 
 
Een ander gezin met 4 dochters en een zoon. Prachtig gezin met slimme meiden. We bezoeken hen in de loop van de jaren voor de 4e keer. Dat de mensen van hart voor albanie hen steeds weer bezoeken doet hen zichtbaar goed. Ze zijn direct hartelijk en open en niet bang om persoonlijke dingen te vertellen. Het stuk meeleven met de noden van anderen is goed. We zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid in financien en gebed.
    Oma, moeder, 4 dochters en jongste zoon:
    Moeder Age en haar zoon:
za 9 november
 
Vanmorgen konden we nog een uurtje rond kijken in het bejaardenhuis waar de renovatie voltooid is. Het is een prachtig schoon thuis geworden voor de gehandicapten en mentaal beperkten. We keken onze ogen uit. Gelijk met ons was daar een grote bezorging vanuit OEZ. Nieuwe matrassen verbandmiddelen zelfs een scootmobiel was aangekomen. We liepen in de gangen en de kamertjes in en konden oude bekenden groeten en omhelzen. We zagen heel veel blije gezichten ook van hen waar we nog nooit een lach op het gezicht hadden gezien. De mevrouw met de scootmobiel bedankte ons Hollanders. Fabiola het kleine vrouwtje kende ons ook en liep vrolijk met ons mee. Frisse lucht, airco en verwarming voor de win ter, allemaal fantastisch!
 
Renato moe, fantastische leider, chauffeur en tolk. We bidden voor zegen voor Renato de komende tijd waarin nog heel veel geregeld moet worden en de winter komt er aan. Bergen sneeuw in Korce maakt het daar niet makkelijk. We vertrouwen hem toe aan onze God.